رفتن به محتوای اصلی

او نماد دموکراسی در ایران بود

مدرس خصوصیت عمده‌اش این بود که هیچ عامل ارعاب و تهدید و تطمیع و فریبگری در او اثر نمیکرد" امام خامنه ای
یاد و خاطره ی شهدای انقلاب اسلامی گرامی باد
شهید مدرس و مجلس

آیت الله سید حسن مدرس نماد دموکراسی در ایران از نامدارترین رجال سیاسی و مذهبی ایران و روحانی مبارز شیعه که نامش یادآور مبارزه با استبداد است، دهم آذرماه سال ۱۳۱۶ به شهادت رسید.                                                                                   

زندگینامه آیت الله مدرس

سید حسن طباطبایی زواره مشهور به مدرس در سال ۱۲۴۹ مصادف با ۱۲۸۷ قمری در شهر زواره (در روستای سرابه کچو از توابع شهرستان اردستان) از توابع استان اصفهان متولد شد.

سید اسماعیل طباطبایی پدر شهید مدرس که در روستای مذکور به تبلیغات دینی و انجام امور شرعی مردم مشغول بود، برای آنکه ارتباط خاندان میرعابدین را با بستگان زواره‌ای قطع نکند تصمیم گرفت از طریق ازدواج پیوند خویشاوندی را تجدید و تقویت کند و با دختر سیدکاظم سالار که خدیجه نام داشت (مادر حسن مدرس) و از سادات طباطبایی زواره بود ازدواج کرد. پدر آیت الله مدرس غالباً در سرابه به امور شرعی و فقهی مردم و همچنین فعالیت های اجتماعی مشغول بود ولی مادر و فرزند در زواره نزد بستگان خویش به سر می‌بردند.

سید حسن پس از مدتی جهت درس خواندن به روستای اسفه در حومه قمشه نزد پدربزرگ‌ اش میرعبدالباقی رفت و پس از درگذشت میرعبدالباقی در شانزده سالگی برای ادامه تحصیلات به اصفهان مراجعت نمود.

ایشان تحصیل خود را در علوم دینی در اصفهان، سامرا و نجف در محضر بزرگانی چون آیت‌الله میرازی شیرازی، صاحب فتوای تحریم تنباکو و تا درجه اجتهاد ادامه داد؛ آنگاه به اصفهان مراجعت کرده و مشغول تدریس فقه و اصول شد. او صبح‌ها در مدرسه جده کوچک (مدرسه شهید مدرس) درس فقه و اصول و عصرها در مدرسه جده بزرگ درس منطق و شرح منظومه می‌گفت و در روزهای پنجشنبه طلاب را با مضامین حکمت آموز نهج‌ البلاغه آشنا می‌کرد. تسلط وی به هنگام تدریس موجب گردید تا از این زمان به مدرس مشهور گردد. وی همراه با تدریس با حربه منطق و استدلال با عوامل ظلم به مخالفت برخاست و در مقابل اعمال و رفتار زورمداران ایستاد.

آیت الله شهید سیدحسن مدرس در سنین جوانی به مقام  والای اجتهاد رسید و از لحاظ علمی و فقهی مجتهدی جامع الشرایط، صاحب فتوا و شایسته تقلید بود اما حاضر به چاپ رساله خود نشد و در فقه و اصول و سایر علوم دینی آثاری مفصل و عمیق از خود به یادگار گذاشت.

 

شهید مدرس

فعالیت سیاسی آیت الله مدرس

فعالیت سیاسی او با عضویت در انجمن مقدس ملی اصفهان آغاز شد، پس از پایان دوره استبداد صغیر که مقرر شد پنج تن از علمای طراز اول در مجلس دوم مشروطیت حضور پیدا کنند، سید حسن مدرس با تأیید و تأکید علما و روحانیون نجف اشرف و اصفهان به عنوان نماینده مجلس برگزیده شد و پس از واگذاری منزل مسکونی‌اش در اصفهان برای امور عام‌المنفعه راهی تهران شد. به این ترتیب دوران حضور او در پنج دوره پیاپی مجلس شورای ملی (دوره دوم تا ششم) آغاز شد. مدرس که در دوران مشروطیت همراه با علمای بزرگ اصفهان در انجمن ولایتی این شهر عضویت یافته و در دوران موسوم به استبداد صغیر با محمدعلیشاه آشکارا به مخالفت برخاسته بود، فقط از جلسه ۱۹۵ دوره دوم مجلس که در ۲۸ ذی‌الحجه ۱۳۲۸ منعقد شده بود، به عنوان نماینده در مجلس حضور پیدا کرد.

آیت مدرس با ورود به تهران شروع به فعالیت های اجتماعی نمود و در اولین فرصت درس خود را در ایوان زیر ساعت در مدرسه سپهسالار (شهید مطهری کنونی) آغاز و تاکید کرد که کار اصلی من تدریس است و سیاست کار دوم من است.

مجلس

تبعید سید حسن مدرس

آیت الله سیدحسن مدرس پس از کودتای ۳ اسفند ۱۲۹۹ که توسط رضاخان و سید ضیاالدین طباطبایی صورت گرفت، به قزوین تبعید و در آنجا زندانی شد. وی بیش از ۳ ماه در حبس بود و پس از عزل سید ضیاء آزاد شد.

آثار و تالیفات آیت الله مدرس

  • تعلیقه بر کفایه الاصول آخوند خراسانی.
  • رسائل الفقهیه
  • رساله‌ای در ترتب (در علم اصول فقه).
  • رساله‌ای در شرط متأخر (در اصول).
  • رساله‌ای در عقود و ایقاعات.
  • رساله‌ای در لزوم و عدم لزوم قبض در موقوفه.
  • کتاب حجیه الظن (در اصول).
  • شرح رسائل شیخ مرتضی انصاری.
  • شرح رسائل علامه شیخ مرتضی ریزی.
  • حاشیه بر کتاب النکاح شیخ محمدرضا نجفی مسجدشاهی.
  • دوره تقریرات اصول میرزای شیرازی.
  • رساله‌ای در شرط امام و مأموم.
  • کتابی در باب استصحاب (در علم اصول).
  • کتاب احوال الظن فی اصول الدین.
  • شرح روان بر نهج‌البلاغه.
  • اصول تشکیلات عدلیه (همکاری).
  • زندگینامه (خودنوشت) که برای روزنامه اطلاعات فرستاده‌است.

منزل آیت الله مدرس

مدتی است که منزل شهید آیت الله مدرس به همت دارالقرآن امام علی علیه السلام پس از بازسازی به دارالقرآن تبدیل شده است و در برخی از روزهای هفته میزبان جلسات قرآن اساتید کشور است و علی مدرسی، نوه شهید آیت الله مدرس به آن محل رفت و آمد دارد. در واقع منزل ایشان به پایگاه اجتماعی تبدیل شده است.

شهادت سیدحسن مدرس

سیدحسن مدرس در سال ۱۳۰۵ مورد سوءقصد قرار گرفت و از ترور جان سالم به در برد. مدرس در جریان قیام نورالله نجفی اصفهانی در دیماه ۱۳۰۵ شمسی در قم علیه اقدامات رضاشاه طی تلگرافی از قیام ایشان حمایت کرد. رضاخان در ۱۶ مهر ۱۳۰۷ وی را دستگیر و به دامغان و مشهد و سپس به  شهر خواف تبعید کرد. مدرس ۷ سال در خواف توسط مأموران زیر نظر بود و در ۲۲ مهر ۱۳۱۶ از خواف به کاشمر منتقل شد.

مدرس در شب ۱۰ آذر ۱۳۱۶ برابر با ۲۷ رمضان ۱۳۵۶ (قمری) به طرز مشکوکی درگذشت. گفته می‌شود در شب دهم آذر ۱۳۱۶ در پایان یک روز از ماه رمضان و در حالی که آیت الله مدرس به انتظار افطار نشسته بود، مأموران شهربانی او را در محل اقامتش با چای مسموم کرده و سپس با عمامه‌اش وی را خفه کرده و به شهادت رساندند.

مزار مدرس پس از شهریور ۱۳۲۰ و خروج رضا شاه از ایران، توسط اهالی محل مشخص شد. آرامگاه وی در شهر کاشمر واقع است و در سال ۱۳۶۳ شمسی به جای مقبره کوچک قبلی ساخته شد. دموکراسی و درواقع مجلس شورای اسلامی هیچ گاه نام این مردم بزرگ را فراموش نخواهد کرد.

مزار شهید مدرس

 

دسته بندی